15 milyondan fazla nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık şehri, 2010 Avrupa Kültür Başkenti. Tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle hem yerli hem yabancı turistlerin göz bebeği. Büyüleyici ihtişamıyla yüzyıllardır şairlerin, yazarların ve sanatçıların ilham kaynağı. Sarayları, camileri, parkları, hanları, hamamları, hisarları, çarşıları, kiliseleri ve daha binlerce tarihi eseriyle bir şehirden daha fazlası. İstanbul...İki büyük cihanın kesinti noktasında Türk Vatanının ziyneti, Türk Tarihinin serveti, Türk Milletinin göz bebeği, bütün vatandaşların kalbinde yeri olan şehir.
Avrupa Yakası İstanbul'un batı tarafında yer alır. Avrupa Kıtası'nda olması nedeniyle ismi Avrupa Yakası olarak anılır. Avrupa Yakası Eski İstanbul olarakta bilinir çünkü Doğu Roma İmparatorluğu yani Bizans'ın merkezi, Osmanlı İmparatorluğu'nun merkezi bu yakada bulunur. Saraylar bu yüzden Avrupa Yakasında ''sur içi'' olarak adlandırılan noktada yer alır. Anadolu Yakası'ndaki saraylar son yüzyıllarda inşaa edilmiş olup daha çok Av Köşkü, Kasr, Ek saraylar olarak tasarlanmıştır.
Sayısız tarihe ev sahipliği yapan Avrupa Yakası ilçeleri arasında Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu yer almaktadır. Neredeyse Avrupa Yakası'nın her ilçesinde asırlardır dimdik ayakta duran yüzlerce tarihi eser vardır. Bu eserler arasında saraylar, camiler, müze haline getirilmiş tarihi binalar, kiliseler, mabetler, çeşmeler, sarnıçlar, kuleler, dikili taşlar, yalılar, surlar yer alır.
Avrupa Yakası Tarihi Camiler
1. Sultan Ahmet Camii
1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından yaptırılan cami, görkemli mimarisi ve tarihi geçmişiyle tarihi yarımadanın simgeleri arasında yer almaktadır. Ayasofya Camii ile karşılıklı olarak inşa edilen ibadethane, aynı zamanda Sultan Ahmed Meydanı'na ismini vermiştir.
__________________________________________________________________
2. Ayasofya Camii
Ayasofya-i Kebir Camii olarak da bilinen cami, İstanbul'un tarihi camileri arasında yer almaktadır. Eski bir müze, bazilika ve katedral olarak da bilinen Ayasofya,
Doğu Roma İmparatorluğu'nda kralların taç giydiği yerdir. Birinci kilise İmparator Konstantios tarafından (337-361) yıllarında yaptırılmıştır.1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde ilk Cuma Namazını burada kılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu katedrale minareler eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Günümüzde ibadete açılarak yeniden cami olarak hizmet vermektedir.
_________________________________________________________________
3. Eyüp Sultan Camii
Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethi sırasında Eyüp Sultan Hazretleri'nin kabrinin yerini bulunmasını emretmişti. Akşemseddin'in gördüğü rüya üzerine bu nokta keşfedilmiş ve başta bir türbe inşaa edilmiştir. 1458-1459 yılları arasında camii yapılmıştır. Sultan 3. Selim zamanında ise şimdiki halini almıştır. Eyüp Sultan Hazretleri geçmişte İstanbul kuşatmasında yer almıştır. En önemli sahabelerden biridir. Hz. Muhammed SAV. Mekke'den Medine'ye göç ettiğinde onu evinde ilk misafir eden isimdir. Sonraki yıllarda İstanbul kuşatması sırasında vefat etmiş ve isteği üzerine surların altına defin edilmiştir. Yüzyıllar sonra Fatih Sultan Mehmet onun adına bu türbeyi ve akabinde camiyi inşa ettirmiştir.
________________________________________________________________________
4. Süleymaniye Camii
Mimar Sinan'ın eserlerinden biridir. Kanuni Sultan Süleyman'ın adına inşaa edilmiştir. 1550-1557 yıllarında yapılmıştır. Osmanlı mimarisinin estetik dokusunu yansıtan en önemli eserlerden biridir. Bugün cami olarak hizmet vermektedir. Bu eser mimar Sinan'ın kalfalık dönemi eserleri arasındadır. Kubbe genişliği 26,5 metre yüksekliği ise 53 metredir.
________________________________________________________________________
5. Beyazid Camii
İstanbul'un Beyazıt semtinde yer alan cami, Osmanlı klasik dönem mimarisinin en güzel örnekler arasında gösterilmektedir. Sultan II. Bayezid tarafından 1506 yılında inşa edilen külliyenin bir parçası olan cami, Kapalı Çarşı'nın tam orta noktasında bulunmaktadır.
_______________________________________________________________________
6. Arap Camii
San Paolo Kilisesi'nden camiye çevirilen Arap Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Galata semtinde bulunmaktadır. İstanbul'un fethi ile camiye çevrilen yapı, gotik mimari tarzıyla İstanbul'un tarihi camileri arasında yer almaktadır.
______________________________________________
7. Dolmabahçe Camii (Bezm-i Alem Valide Sultan Camii)
Bezm-i Alem Valide Sultan Camii olarak da bilinen Dolmabahçe Camii, Sultan Abdülmecit'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından yaptırılmaya başlanmıştır. Ölümü üzerine inşaatı Sultan Abdülmecit tamamlamış olup tasarımını Garabet Balyan gerçekleştirmiştir.
____________________________________________
8. Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)
Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinen Ortaköy Camii, Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde yer almaktadır. Neo Barok tarzında inşaa edilen cami, Sultan Abdülmecid tarafından 1853 yılında Mimar Nigoğos Balyan'a yaptırılmıştır.
_______________________________________
9. Fatih Camii
İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan cami, 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 1470 yılında hizmete açılan Fatih Camii, şehrin yedi tepesinden birinde inşaa edilmiştir.
__________________________________________________
10. Yeni Camii (Pertevniyal Valide Sultan Camii)
Halk arasında Yeni Camii olarak da bilinen Pertevniyal Valide Sultan Camii, 1869-1871 yılları arasında Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır.
__________________________________________________
11. Kılıç Ali Paşa Camii
İstanbul'un Tophane semtinde bulunan cami, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali tarafından Hicri takvime göre 988 yılında Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. 1580 yılında hizmete açılan Kılıç Ali Paşa Camii, aynı zamanda türbe, medrese ve hamamdan oluşan bir külliyeye sahiptir.
_________________________________________
12. Molla Zeyrek Camii
Eski adıyla Pantokrator Manastiri Kilisesi olan Molla Zeyrek Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer almaktadır. Ayasofya'dan sonra İstanbul'da ayakta kalmayı başarmış en büyük kilise olarak bilinen bu cami, Doğu Roma döneminde inşaa edilmiştir.
____________________________________
13. Nuruosmaniye Camii
İstanbul'da inşaa edilmiş ilk barok özellikli cami olma ünvanına sahip Nuriosmaniye Camii, 1748-1755 yılları arasında mimar Simon Kalfa ve Mustafa Ağa tarafından yapılmıştır. Kapalıçarşı'nın hemen girşinde yer alan cami, Osmanlı Mimarisi'nin en güzel örnekleri arasında gösterilmektedir.
_________________________________________
14. Firuz Ağa Camii
Sekiz köşeli kasnağa oturan kubbesiyle Bursa üslubunda inşaa edilen Firuz Ağa Cami, 1491 yılında II. Bayezid'in hazinedarbaşısı Firuz Ağa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Mimarisi'nin en güzel örnekleri arasında gösterilen cami, Sultanahmet Meydanı ile Divanyolu Caddesi'nin kesiştiği köşede yer almaktadır.
_________________________________________
15. Kasımpaşa Büyük Piyale Paşa Camii
İstanbul'un tarihi camileri arasında yer alan Kasımpaşa Büyük Piyale Paşa Camii, 6 kubbesi, tek minaresi ve dikdörtgen yapısıyla Mimar Sinan'ın en güzel eserleri arasında yer almaktadır. Cami içerisinde Piyale paşanın mezarı bulunmaktadır.
_____________________________
16. Rüstem Paşa Camii
Fevkani yapısı ve çini süslemeleriyle dikkat çeken Rüstem Paşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından olan ve aynı zamanda kızı Mühriman Sultan'ın kocası Dmat Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. 1561 yılında yapımına başlanan cami, İstanbul'un Fatih ilçesi Tahtakale semtindeki Hasırcılar Çarşısı'nın içinde yer almaktadır.
______________________________________
17. Atik Ali Paşa Camii
Zincirlikuyu Camii olarak da bilinen Vasat Atik Paşa Camii, 6 kubbesiyle İstanbul'un çok kubbeli yapılarından bir tanesidir. 1502 yılında II. Bayezid'in sadrazamı Atik Paşa tarafından yaptırılan ibadethane, 1512 yılında ibadeta açılarak günümüze kadar ulaştırılmıştır.
________________________________________
18. Şehzade Camii
Mimar Sinan'ın çıraklık eserim dediği cami, I. Süleyman'ın 22 yaşında ölen oğlu Mehmed adına 1543-1548 yılları arasında yaptırılmıştır. İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Şehzadebaşı Camii avlusunda Destari Mustafa Paşa türbesi yer almaktadır.
__________________________________________
19. Yeraltı Camii
Kurşunlu Mahzen olarak da bilinen Yeraltı Camii, Evliya Çelebi'ye göre 711 yılında Abdülaziz oğlu Ömer tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı'da Mahzen-i Sultani olarak anılan caminin giriş kapısında İstanbul'da kitabe üstünde görülen en eski tuğrası yer almaktadır. (I. Mahmud) Kemerli sütunları, yeşil ışıklandırması ve türbesiyle Karaköy Vapur İskelesi'nin hemen yakınında yer almaktadır.
___________________________________
20. Kalenderhane Camii
Eski adıyla Theotokos Kyriotissa Kilisesi olarak bilinen Kalenderhane Cami, Doğu Roma döneminden kalma yapılardandır. İstanbul'un Vefa semtinde yer alan ibadethane, 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından camiye çevrilmiştir. Yapı Bizans Mimarisi'nin örneklerini taşımaktadır.